Volg ons!

Nieuws

Welkom bij de Plattelands Jongeren Euro Delta afdeling Putten. Wij organiseren verschillende activiteiten in de categoriƫn algemeen werk en agrarisch werk.

Na een pauze van 6 jaar was het op 10 november eindelijk weer zover: een nieuwe editie van Putten op Reis kon van start gaan! Om dit jaar éxtra bijzonder te maken heeft de reisleiding besloten om onze grenzen te gaan verleggen en niet binnen Nederland te blijven. Zo zijn we uiteindelijk terechtgekomen in het land van friet, bier, wafels en chocola, België genaamd!

 

'S morgens om 11:00 stonden alle reizigers al te popelen op de parkeerplaats bij de Slandse Hoeve te Zuidland. De busjes werden afgeladen met koffers, reistassen en natuurlijk heel wat kratjes bier! Nadat iedereen afscheid had genomen van het thuisfront en de overige achterblijvers konden we dan eindelijk in volle vaart vertrekken richting Durbuy, gelegen in de Belgische Ardennen.

 

Eenmaal veilig aangekomen in de accommodatie was het tijd om spullen uit te pakken, bedden op te maken en bij te komen van de lange reis. Na gezellig met zijn allen heerlijke pasta te hebben gegeten was het tijd voor een kennismakingsspelletje verzorgd door reisleidster Nora. Zo leerde iedereen in de groep grappige, rare en leuke weetjes over elkaar (zie de echoput voor de leukste exemplaren!). We hebben de avond en nacht afgesloten met een flink feestje verzorgd door animatieteam Devin en een midnight snack verzorgd door reisleidster Luenna.

 

Zaterdagmorgen werd iedereen wakkergemaakt door Tim van H. en Teun van 't H. met een muziekbox waar op maximaal volume 'Goeiemorge zonneschijn' van De Wannebiezz uitdreunde, een enorm goed begin van de dag dus! Na een heerlijk katerontbijtje met o.a. ei en spek was (bijna) iedereen weer helemaal fit. Daarna besloot de ene helft van de groep een verfrissende ochtendwandeling door de prachtige omgeving rondom de accommodatie te maken, verzorgd door wandelfanaat Francine met behulp van Brent L. die de route daarvoor al had hardgelopen. De lokale boerderijen, akkers, trekkers, koeien, kalfjes en schapen werden tijdens deze wandeltocht vanzelfsprekend goed geïnspecteerd! De andere helft van de groep besloot de ochtend rustig te beginnen door alle 'Cars' films te gaan kijken.

 

Na de lunch met lekkere broodjes knakworst zijn we vertrokken richting Comblain au Pont om de Expeditie Ardennen uitdaging aan te gaan. Hier moesten vier teams gaan strijden op o.a. een metershoge touwbrug (waar sommigen hun hoogtevrees hebben moeten overwinnen!), maar ook moesten er moeilijke puzzels worden opgelost. Daarnaast was er een precisieproef, waar Shirley H. extreem goed in bleek te zijn. Ten slotte moest er vuur worden gemaakt, wat voor scoutingbegeleidster Lisa S. natuurlijk een makkie was. Als laatste moest er met een brandende fakkel op een vlot worden gevaren naar een eiland in een diepe kloof, dit eiland is nu enkele PJ Putten stickers rijker.

 

 

 

 

Bij terugkomst op de accommodatie werden er heerlijke wraps met shoarma gegeten en hebben we de dag afgesloten met een welverdiend dansje en drankje. Als midnight snack stonden er lekkere pantosti's op het menu, gemaakt door chefkok Glijn en Nelleke de R.
 

Al gauw brak de laatste dag aan; de zondag. 'S morgens na het ontbijt hebben we met zijn allen vaarwel gezegd tegen Durbuy en zijn we op weg gegaan naar het dorpje Achouffe. Hier hebben we allereerst een enorm 'avontuurlijke' wandeling gemaakt, van kiezelpaden, steile kliffen, meters bagger en het oversteken van een beekje hebben we alles wel meegemaakt. Deze hele wandeling is vastgelegd door natuurfotograaf Wouter.

 

Na de wandeling, al ietwat onder de bagger, was het tijd om de Brouwerij van La Chouffe te bezoeken. Alles over het brouwen van bier en het verhaal van de brouwerij zelf werd hier verteld, (bijna) iedereen vond het enorm interessant. Na de rondleiding door de brouwerij was het tijd voor een bierproeverij, zo kon iedereen de verschillende smaken La Chouffe bier proeven. Afsluitend kon iedereen nog een leuk souvenir (of 20 als het aan sommige reizigers lag) halen in het bijbehorende winkeltje.

 

Na de bierproeverij had iedereen enorme trek gekregen en zijn we dus gestrand in een zeer gezellige lokale herberg, waar iedereen heeft zitten smullen van het heerlijke eten! Na het eten begon de lange tocht terug naar huis. Onderweg is er enorm veel gekletst, gezongen, gelachen maar ook geslapen!

 

Na een paar uur onderweg te zijn geweest kwamen we weer aan op de parkeerplaats bij de Slandse Hoeve. Hier hebben we alle busjes weer uitgeladen en moest iedereen helaas afscheid nemen van elkaar.

De reisleiding wil alle reizigers bedanken voor een enorm geslaagd Putten op Reis 2023!

 

Ben je door dit stukje helemaal enthousiast geworden over Putten op Reis en zou je aankomende editie ook graag mee willen? De voorinschrijving voor Putten op Reis 2024 is geopend! Opgeven kan bij reisleidster Luenna (06-57836455).